Skal du vælge varmepumper i dit gamle hus?

(sponsoreret indhold)

Varmepumper kom på markedet i 1950erne og blev introduceret til husejere som en holdbar løsning til opvarmning af huse.  Man slipper for ventilationskanaler og skorstene, hvis man anvender varmepumper til opvarmning og i dag anvender mange nye hjem varmepumpesystemer.

Hvis du har købt et ældre hus og er igang med at finde ud af, hvordan du skal varme det op, når vinteren kommer, har du måske overvejet varmepumper som en mulighed. Denne opvarmningsløsning er en mulighed, men der er nogle ting, man skal være opmærksom på, hvilket du kan læse mere om i denne artikel.

Lav dit research, inden du køber varmepumper til dit hjem

For det første skal du finde ud af, om om der enten allerede er fjernvarme i dit kvarter, eller om der er planer om at udlægge det. I så fald vil du for det meste have tilslutningspligt, hvilket du ikke skal være ked af, da fjernvarme er både billig og miljøvenlig.

Derudover virker varmepumper bedst, når den varmer via gulvvarme i stedet for gennem radiatorer. Dette skyldes, at gulvvarme ofte har en lav fremløbstemperatur, hvilket er optimalt for en varmepumpe.

Hvis du gerne vil have, at varmepumper skal være din primære varmekilde i dit hjem, er det vigtigt, at dit hus er velisoleret. Hvis dit hus ikke kan holde godt nok på varmen, vil en varmepumpe komme på overarbejde. Der sidder en elpatron indbygget i varmepumpen, som begynder at udsende varme, når der er meget koldt. Da elpatronen, sjovt nok, kører på el, vil du således varme dit hus op med el, hvilket er en meget dyr løsning og selvfølgelig ikke formålet med en varmepumpe. Hvis dit hus ikke allerede er velisoleret, kan du med fordel få det isoleret, inden du indkøber varmepumper til opvarmningen.

Du skal også overveje, om du har plads nok i haven til at få jordvarmeslanger gravet ned. Hvis du har terrasse eller fliser i hele din have, vil disse bremse solens varme i et trænge ned i jorden. Dette medvirker til, at jordvarmen ikke er lige så effektiv. Desuden kan det også give problemer, hvis du har store træer i haven, da de har meget store rødder i jorden og desuden vil store trækroner betyde store områder med skygge på jordoverfladen. Hvis din have ikke er egnet til at grave jordvarmeslanger ned, kan du altid vælge luft til vand-varmepumper i stedet for.