(sponsoreret indhold)
Det kan være svært at få taget sig sammen til at få dyrket den anbefalede mængde motion – især om vinteren når det er koldt, mørkt og regnfuldt. Lysten til i det hele taget at bevæge sig uden for er minimal. Man ved, hvor godt man får det efterfølgende, hvor selvtilfreds man er, og hvordan serotoninen og endorfinerne fyrer rundt i kroppen og gør dig nærmest høj. Men sofaen og fjernsynet lokker også voldsomt!
Vi har alle vores egen måde at motivere os selv på, at overtale og pep-talk’e os selv, men nogle gange er det bare ikke nok. Ej heller visheden om den efterfølgende fantastiske følelse kan få én i gang.
Men der er heldigvis stor hjælp at hente fra teknologien! Et forskningsprojekt på Københavns universitet med titlen FINE, der egentligt havde til formål at kortlægge de faktorer, der bestemmer en persons medfødte insulinfølsomhed, samt at belyse, hvordan fysisk træning påvirker denne følsomhed, viste, at noget så simpelt som et pulsur havde stor gavnlig effekt på motivationen for at dyrke sport.
Undersøgelsen tog udgangspunkt i 64 overvægtige mænd i alderen 20-40 år, der blev opdelt i grupper – heraf fungerede én af grupperne som kontrolgruppe, der skulle fortsætte med at leve, som de hele tiden havde gjort. De to andre grupper skulle træne konditionstræning – én hhv. 30 minutter dagligt og forbrænde 300 kcal; den anden skulle træne 60 minutter dagligt og forbrænde 600 kcal.
Begge grupper blev udstyret med et pulsur og fik tre måneders gratis træning i et fitnesscenter. Her blev det tydeligt, hvor stor en betydning pulsuret havde for deltagernes motivation, som hovedparten af deltagerne brugte aktivt til at følge deres udvikling og få en forståelse af deres krops processer i tal. De blev undervejs guidet af forskningsteamet, der forklarede dem, hvad pulsurets forskellige målinger konkret havde af fysiologisk og biologisk betydning.
Det motiverer således at se sine resultater og udvikling i tal og grafer, således at indsatsen bliver håndgribelig. På den måde er der andet, langtidsvarende vidne om ens præstationer foruden sved og ømme muskler. En anden sjovere måde at få sveden til at dryppe på er gennem sex med din partner ved brug af legetøj eller noget kreativt!
Har du brug for lidt ekstra motivation til at komme ud og træne og dyrke sport, kan det altså være en rigtigt god idé at anskaffe dig et pulsur. Projektet løb over halvandet år fra 2010 til 2011, og i dag er der kommet mange flere brugervenlige teknologiske muligheder for at registrere, måle og holde øje med sine træningspræstationer.
Der findes også et nærmest uendeligt udvalg af apps, der kan akkompagnere dig på din løbetur eller i fitnesscenteret. Blandt nogle af de nyeste apps kan blandt andet nævnes PEAR Personal Fitness Coach, Map My Fitness og Workout trainer, som alle er gratis og både fås til Android og iOS.
Så på med træningstøjet, ned med app’en på din smartphone og afsted. En anden glædelig konklusion fra projektet FINE var i øvrigt, at 30 minutters daglig motion er nok til at holde dig sund – der er vist ingen dårlige undskyldninger tilbage!